Autonpesu pesukoneessa naarmuttaa… vai naarmuttaako?

Käsitys autonpesukoneessa pesemisen naarmuttamisesta istuu edelleen tiukassa. Tämä ajatus perustunee aikoinaan automaattipesukoneissa käytettyihin kuituharjoihin.
Autoissa käytettiin vahvoja, liuotinpohjaisia maaleja ja lakkaa, jotka olivat kovempia ja siksi maalipinta kestikin vinyyliharjausta.

1900-luvun loppupuolella automaalit muuttuivat ympäristöystävällisimmiksi ja turvallisimmiksi, kun ne vaihdettiin vesiohenteisiksi. 2000-luvun alusta alkaen autonpesukoneissa onkin yleisesti käytetty umpisoluista, vaahdotetusta polyeteenistä valmistettuja pehmoharjoja, jotka ovat hellävaraisia auton maalipinnalle.

Automaattipesukoneissa pesu alkaa esipesuaineen levittämisellä, koska esipesuaine liuottaa auton pinnalla olevaa likaa ja irtoainesta. Pidemmissä pesuohjelmissa usein levitetään myös vaahtoa, joka antaa esipesuaineelle vaikutusaikaa ja tehostaa sen vaikutusta. Tämän jälkeen auto huuhdellaan korkeapainevedellä, joka poistaa irtoaineksen ennen harjapesua. Harjoille syötetään shampoota, joka liukastaa harjat ja vähentää siten kitkaa harjauksen yhteydessä.

Automaattipesukoneissa käytetään moninkertainen määrä vettä kotipesemiseen verrattuna. Jos auto pestään kotipihassa, se usein vain huuhdellaan vedellä ennen harjaamista, ja ilman likaa irrottavia kemikaaleja. Harjaa kastetaan pesuaineveteen uudelleen ja uudelleen, jolloin vesi ja harja on pian täynnä irtolikaa ja hiekkaa.

Suurin ”syyllinen” auton maalipinnan naarmuuntumiseen on kuitenkin lumiharja. Lunta ei saisikaan koskaan poistaa ihan maalipintaan saakka eikä harjata kovin voimakkaasti.
Reklamaatioita naarmuista tuleekin eniten kevättalvella, kun kevään pesusesonki alkaa. Mikäli maalipinnan naarmut, kolhut ja iskemät peittyvät pitkiksi ajoiksi lian ja kuran alle, ne havaitaan usein ensi kertaa vasta kun auto tarkastetaan konepesun jäljiltä.

Säännöllinen autonpesu automaattipesussa hoitaa auton maalipintaa, joka ei silloin kerää pinttynyttä likaa. Jos lika ehtii pinttyä pintaan, maali hapettuu ja menettää kiiltonsa. Erilaiset vahat tuovat kiiltoa, mutta lisäksi vähentävät likaantumista ja saavat lian myös irtoamaan paremmin seuraavassa pesussa.

Auton konepeseminen suojelee auton lisäksi ympäristöä, koska konepesun viemäröidyistä tiloista pesuaineita, öljyjäämiä tai raskasmetalleja ei pääse luontoon, vaan ne päätyvät asianmukaiseen käsittelyyn.

Lue lisää pesukemikaaleista